9.2 milyon yıllık fosil
9.2 milyon yıllık fosil
Günümüze ulaşan fosillerin sadece yüzde ikisi volkanik kayalar içinde hapsolmuş durumda. Buna rağmen, Fransız bilim insanları zor bir keşif gerçekleştirerek, Türkiye’de volkanik kayalarda saklı 9.2 milyon yıllık bir gergedan kafatası bulmayı başardı.
Fransız bilim insanları, Nevşehirin Gülşehir ilçesine bağlı Karacaşar beldesinde yapılan çalışmalarda çok nadir rastlanan bir fosil keşfetti. Kafatası kalıntısının, milyonlarca yıl önce Akdenizde yaşayan iki boynuzlu gergedan Ceratotherium neumayrie ait olduğu belirtildi.
Gergedanın volkanik kayalarda hapsolan kafatasını inceleyen araştırmacılar, Ceratotherium neumayrinin, İtalyanın antik Pompeii kentinde M.S 79 yılında yaşanan Vezüv yanardağı patlamasına benzer çok büyük doğal afette öldüğünü belirtti.
Yanardağ patlamasıyla etrafa saçılan lavlardan kaçamayan Ceratotherium neumayri, sıcaklığı 500 dereceye varan lavların altında kalarak çok hızlı ve acı dolu bir ölüm yaşadı. Gergedan, lavlarla beraber öldüğü yerden yaklaşık 30 km öteye sürüklendi. Ceset, aşırı sıcaklık nedeniyle kupkuru olurken, gergedanın kafatası volkanik kayalarda hapsoldu.