Hidrojen Bombası İle Atom Bombası Arasındaki Farklar
Tüm dünya güne Kuzey Kore’nin yaptığı hidrojen bombası şoku ile uyandı. Önce deprem zannedilen ardından Kuzey Kore’nin denemeyi başarıyla tamamladık açıklamasıyla anlaşılan hidrojen bombası denemesine dünyadan tepki yağdı.
Başta ezeli düşman Güney Kore olmak üzere Japonya, Rusya, Çin, Fransa deneyi kınadı. Dünya liderlerinden ardıardına açıklamalar geldi. Kınama furyasına en son NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in açıklaması da etkilendi.
Peki dünyayı paniğe sokan hidrojen bombası nedir? Atom bombasıyla ne gibi farkları var.
Hidrojen bombası veya füzyon bombası kaynaklarda kontrolsüz termonükleer enerji sağlayabilen yıkıcı nükleer silah olarak geçiyor.
Hidrojen bombasının çok yüksek patlama gücü, hidrojen atomlarının birleşerek helyum atom yapısına dönüştüğü termonükleer tepkimeden doğuyor.
BİRİ BİRLEŞMEDEN DİĞERİ BÖLÜNMEDEN ORTAYA ÇIKIYOR
Yani hidrojen bombasının patlaması bir çekirdek kaynaşması ya da birleşmesi olarak anlaşılabilir. Buna fizikte füzyon deniyor.
Atom bombası ise bir çekirdek bölünmesi, buna ise fizyon deniyor.
Nükleer fizyonda atom çekirdeği daha küçük iki element üretmek için bölünürken, çoğunlukla ortaya atomaltı parçacıkları ve enerji ortaya çıkarır.
Nükleer füzyonda ise 2 ya da daha fazla atom çekirdeği bir araya gelir. Bu işlem sırasında kütlelerin bazıları büyük bir enerji haline dönüşür. Füzyon, Güneş’in ihtiyacı olan gücü sağlayan reaksiyonun sebebidir.
Bu anlatım kulağa karışık geldiyse bir de şöyle özetleyelim;
* Atom bombası da hidrojen bombası da nükleer bombadır.
* Hidrojen bombası füzyon tepkimesidir, Atom bombası fizyon tepkimesidir.
* Atom bombasında Hidrojen bombasına göre daha az enerji açığa çıkar.
* Hidrojen bombası atom bombasından daha kuvvetlidir
Kıyaslamak ne kadar doğru bilinmez ama hidrojen bombasının atom bombasına oranla daha tehlikeli sonuçlar oluşturabileceği söylenebilir.
RUSYA’NIN HİDROJEN BOMBASI ABD’NİN ATOM BOMBASINDAN YÜZLERCE KAT GÜÇLÜYDÜ
Hidrojen bombasının 1952 yılında ABD tarafından geliştirildiği biliniyor. İlk denemeyi de 1954 yılında Marshall adalarında yaptı.
ABD’nin Hiroşima ve Nagasaki’de kullandığı ve yaklaşık 200 bin kişinin ölümüyle sonuçlanan atom bombaları 13 ve 21 kiloluk yıkım gücüne sahipti.
Sovyetler Birliğinin test ettiği hidrojen bombası ise 50 megatonluk etkiye sahipti ve ABD’nin kullandığına oranla 3800 kat daha güçlüydü.
Kuzey Kore’nin balistik füze teknolojisi geliştirmesi normalde, BM Güvenlik Konseyi’nin 1874 sayılı kararına göre yasak. Ancak babasının ölümünün ardından nükleer silah hedeflerinden vazgeçmeyen Kuzey Kore’nin genç lideri Kim Jong her fırsatta dünyayı hidrojen bombasıyla tehdit ediyor.
Bugüne kadar üç kez nükleer silah denemesi yapan Kuzey Kore son denemesini 2013 yılında yapmıştı.