Çocuklarda yaz ishalleri
Yaz aylarında bir çok etken çocukların çeşitli hastalıklara yakalanmasına neden oluyor.
Yaz aylarında bir çok etken çocukların çeşitli hastalıklara yakalanmasına neden oluyor.
Çocuklarda en sık görülen yaz hastalıklarından biri de yaz ishali…
Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Abdurrahman Yıldırım’a 2015 yazının çocuklarda en sık görülen hastalıklarını sorduk. İşte yaz ishalleri de bunlardan biri. Dr. Yıldırım, ailelere çocukları ishal olduğunda ne yapmaları ve yapmamaları gerektiğini anlattı.
Yaz ishalleri birçok farklı nedene bağlı olarak çeşitli belirtilerle ortaya çıkabilir. Temiz olmayan suların içilmesi, çocukların kirli havuz suyunu yutmaları, uygun koşullarda hazırlanıp saklanmayan gıdaların tüketilmesi ile mide ve bağırsak enfeksiyonları gelişmektedir. Koli basili olarak bilinen bakteri ürettiği toksinlerle ishal yaparken, rota virüs başlı başına ishal nedeni olmaktadır.
Mide, bağırsak enfeksiyonlarında; bulantı, kusma, karın ağrısı, ateş, ishal gibi bulgular görülmektedir. Hastanın yediği içtiği her şeyi kusması durumunda damar yolundan serum verilmesi gerekmektedir.
İshalli bir çocukta kaka kanlı ya da sümüksü yapıda ise mikrobik bağırsak enfeksiyonu olma ihtimali yüksektir. Böyle durumlarda sıvı desteği yanında antibiyotik tedavisi de uygulanmalıdır. Tedavide temel amaç hem kusma, hem ishal nedeni ile kaybedilen sıvının yerine konmasıdır.
Çocuğunuz ishal olduysa…
Bol su, ayran, yoğurt, kefir, elma, muz, şeftali, patates püresi ve pirinç lapası tüketmelidir. Kısa süre içinde üçten fazla kusma varsa ve 8-10 defadan fazla ishal olması durumunda mutlaka hastaneye gidilmelidir.
İshalden korunmanın en etkin yolu, temizlik kurallarına tam olarak uyulmasıdır. Özellikle el temizliği çok önemlidir. Rota virüs ishalinden aşı ile korunmak mümkündür. Temizliğinden kuşku duyulan suların kaynatılarak içilmesi ve bu tür gıdaların tüketilmemesi uygun olacaktır.
Hazırlayan: Nuran Başyurt