Sağlıklı beslenmenin yolları… (1. bölüm)
Sağlıklı beslenmekle ilgili sıkıcı ve eski kurallar, besinlerin vücudumuz içinde karmaşık şekillerde çalıştığını ortaya koyan araştırmalar ile çürüğe çıktı.
Sağlıklı beslenmekle ilgili sıkıcı ve eski kurallar, besinlerin vücudumuz içinde karmaşık şekillerde çalıştığını ortaya koyan araştırmalar ile çürüğe çıktı.
Sağlıklı beslenmekle ilgili sıkıcı ve eski kurallar, besinlerin vücudumuz içinde karmaşık şekillerde çalıştığını ortaya koyan araştırmalar ile çürüğe çıktı. Sonuç? Tabağımızda olması gereken seçenekler daha esnek ve eğlenceli bir hal aldı. İşte iyi beslenmek hakkında pek de bilinmeyenler:
Trans yağ out ama iyi yağlar in!
“‘Yağsız’ sağlıklı manasına gelirdi ama artık bunun tamamen yanlış olduğunu biliyoruz” diyor Minh-Hai Tran, Seattle menşeli diyetisyen.
Trans yağlar gibi belirli lipitler hala bizim için kötü olarak bilinirken (ve muhtemelen her zaman da öyle olacak), tüm yağları aynı kefeye koymak iyi bir fikir değil diyor Tran.
Çeşitli çalışmalar, balık ve balık yağı takviyeleri bulunan Omega-3 yağ asitlerinin kalp ve beyin sağlığı için faydalı olduğunu göstermiştir ve 2009’da BMC Cancer dergisinin yaptığı araştırmaya göre menopoz sonrası kadınlarda görülen göğüs kanseri riskini azaltmaktadır.
Çoğu tahıllar, tohumlar ve fındıkta da bulunan Omega3’lerin aynı zamanda kireçlenme, yüksek kolesterol ve dikkat bozukluklarına da iyi geldiği kanıtlanmıştır.
Günde bir yumurta sarısı doktoru uzak tutar
Yumurtanın beyazıyla yapılan omletleri unutun, yumurtanın en faydalı bölümü sarısı olabilir. Yeni araştırmalara göre B vitaminine benzer kolin, pek çok yetişkinde eksik bulunmakta.
Yumurta sarısı kolin açısından en zengin besinlerden biri, yer fıstığı, soya fasulyesi, yulaf ve tereyağı ile birlikte (sürpriz!).
Kolin çoğu hücre zarının önemli bir parçasıdır, özellikle beyin hücrelerinin.
Kültürleri kutlayın – her çeşidini
Amerikan restoran ve marketlerinde hiçbir zaman olmadığı kadar çok etnik yiyeceğe yer veriliyor. Kefir, tamari, kimchi ve miso gibi fermente veya kültüre edilmiş gıdalar bağırsaklarımızda sağlıklı bakterilerin üremesini destekler diyor Diyetisyen Laura Knoff.
“Etiketlerde ‘çiğ’ ya da ‘kültür içerir’ tanımlarının geçmesine dikkat edin” diyor ayni zamanda 2 kitap yazmış olan Knoff. Probiyotik olarak da bilinen bu bakteriler, protein ve mineral emilimini arttırır ve kabızlık, kolit ve mide ekşimesi gibi sorunlara iyi gelir.
Acıktınız mı, susadınız mı?
Çoğu insan açlıkla susuzluğu karıştırır ve tek ihtiyaçları olan biraz H2O iken yemek yemeye karar verir diyor Sharon Richter, New York’lu diyetisyen.
“İçmek sıkıcı olarak algılanırken yemek otomatik gelişir” diyor, “Eğer aç olduğunuzu düşünüyorsanız, bir bardak su için ve 20 dakika bekleyin. Eğer hala açsanız, o zaman yiyin”
Kudretli patates
Bir zamanlar yüksek karbonhidrat içeriği için yerilen patates, kan basıncını düşürmesi de dahil artık pek çok sağlıklı faydası ile gündemde. Amerikan Diyetisyenler Derneği’nin 2010 tarihli raporuna göre, yüksek potasyum derecesi böbrekleri harekete geçirip fazla sodyum salgılamasını vücuttan atarak kan basıncını düşürüyor.
Derneğe göre, Amerikalıların yüzde 55’i ya yüksek kan basıncı sahibi ya da sahibi olmaya yakın ve bu da kalp krizi ya da felç geçirme risklerini yükseltiyor. Diğer potasyum zengini yiyecekler ise beyaz fasulye, portakal suyu ve yoğurt.