Pratik yemek tarifleri
Berrak Çiftçi’den özel günleriniz için pratik yemek tarifleri…
Ananaslı Karides:
Yarım paket hindistan cevizi sütünü bir kaba alıyoruz (bu gibi tariflerde hep önceden baharatlarla yarım paket pişiyor, sonra kalanı ilave ediliyor). Sonra, içine garam masala*, tuz ve tercihen muskat ekleyerek pişiriyoruz. Bir diğer tavada karidesleri de pişiriyoruz, en son ananaslar eklenecek. Bu esnada ben 3-4 adet ince pırasa da kattım soğan niyetine içine. 2 karışımı birbirine katıp ananasları da ekleyerek hafif suyunu çekene dek kısık ateşte pişiriyoruz, dilerseniz az bal da katabilirsiniz tatlandırmak için.
* Hindistan mutfağının en çok kullanılan ve dünyada en çok ün salan baharatıdır. Gurme malzemeler satan dükkânlardan edinebilirsiniz. Bu baharat kakule, zencefil, tarçın, kişniş, kimyon, rezene, beyaz biber ve hindistan cevizinin karışımından elde edilir. Bulamayanlar köri de kullanabilir tariflerde.
Zencefilli bademli pilav:
Öncelikle 1 adet soğanı küp küp doğrayarak biraz sıvı yağda pişiriyoruz, dilerseniz hindistancevizi ya da badem yağı gibi aromatik yağlar kullanabilirsiniz. Sonra 4-5 diş sarımsak ile bir orta boy taze zencefili minik minik doğrayarak soğana katıp kavuruyoruz, işte tam o anda çıkan koku, hindistancevizinin kokusu. Sarımsak, soğan ve zencefil. Sıcacık, taze ve iştah açıcı. 1 adet çubuk tarçın ve 1 avuç bademi de -ben kayısı çekirdeği kullandım- katıyoruz. Üstüne 1.5 bardak yasmin pirincini ekleyip kavurduktan sonra 1.5 bardak soğuk su ekliyoruz, istediğiniz kadar da tuz. Kısık ateşte suyunu çekinceye dek pişiyor.
Fener balığı fleto
Malzemeler:
3 adet fileto fener balığı
1 adet küp küp doğranmış soğan
2 adet doğranmış domates
1 adet doğranmış havuç
4-5 diş sarımsak
Birkaç tutam kereviz sapı
1 adet doğranmış patates
Yarım paket krema
2-3 dal defneyaprağı
Göz kararı thai curry
Yapılışı:
Oldukça basit… Karides ya da et yemeğini nasıl yapıyorsam öyle yapmaya başladım, buğulama gibi, sulu yemek gibi yani. Sanırım pişirmekten en keyif aldığım yemekler bunlar, sulu, baharatlı ve deniz ürünlerini içeren. Thai curry, Thailanddan getirdiğim köridir, burada satılan ya da hindistandan getirdiklerimden farklı, bence daha aromatik ve daha hafif, kremalı yemeklere çok yakıştırıyor um ve bu yemeğin de kilit noktası o oldu bana kalırsa. Tabii elde ne varsa, siz normal köri ile de yapabilirsiniz.
Önce soğanları öldürdüm tavada, sonra sarımsak, patates, havuç ve kereviz sapını ekledim ve soteledim, ardından balığı da kattım. Bir süre böyle pişirip, krema ve en son da köriyi ekledim, kapağı kapalı, iyice pişene dek bekledim, kısık ateşte.
Bunun dışında, içine, yemekleri hafifletmek için limonotu veya varsa tatlı limon yaprağı da katılabilir, aroması müthiş. Sonuçta farklı ama tam aklımdakine benzer aromatik bir yemek çıktı. Biraz thai mutfağına göndermeler var, gerçekten çok beğeniyorum bu tür yemekleri.
Vişneli köfte
Köfte harcı için malzemeler:
1 adet elma, göz kararı tam unlu ekmek içi
1 adet soğan ve bir avuç maydonoz
Yarım kilo kıyma
Yarım çay kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı tarçın
Karabiber-tuz
Diğer malzemeler:
1 avuç önceden haşlanmış nohut
2 avuç vişne-çekirdeksiz-
Un
Yapılışı:
Bu keyifli tarif hem basit hem de farklı bir tat. Elmayı, tam unlu ekmek içini, soğanı ve maydanozu rondoluyoruz. Kıymayı diğer malzemeler ile yoğuruyoruz. Un, vişne ve nohut hariç tabii ki… Minik toplar halinde sulu köfte yapar gibi şekil veriyoruz, una bulayarak tencereye atıyoruz, üstüne vişne, nohut ve üstünü aşmayacak şekilde su ekleyerek yarım saat kısık ateşte pişiriyoruz. Hepsi bu kadar.
Pırasalı kiş
Kiş hamuru:
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
2 çorba kaşığı tere yağ
1 paket kabartma tozu (ben mahlepli çeşnili kullandım, mahlep önemli)
300 gram un (tam unu tercih ediyorum)
Az tuz
Dilerseniz hamura ay çekirdeği, dereotu, mavi haşhaş veya köri de katmak mümkün. (Pırasa ile köriyi çok yakıştırıyorum, hatta araya bir omlet tarifi sıkıştırayım, çok basit, bir yumurta az süt içine incecik kıyılmış pırasa ve bolca köri katıp, omlet şeklinde pişiriyorsunuz, bebekler için muhteşem özellikle. Süt yerine krema ile tadından yenmez.)
Hamuru önce 10-12 dk kadar 180 derece önceden ısıtılmış fırında pişiriyoruz, sonra da iç harcı ekliyoruz.
Pırasalı harç malzemeleri Bir demet pırasa 3 adet yapraklı kereviz sapı
(bizim pazardan aldığımız pırasaların demetinde bir sap minik kereviz oluyor saplarıyla)
Portakallı Kereviz salatası: 4-5 adet minik kereviz, 1-2 avuç ceviz, bol kereviz sapı ve azıcık bademi rondoluyoruz. Yoğurt ve az mayonez ile karıştırıp, biraz da portakal kabuğu rendesi katıyoruz. Dilimlediğimiz portakalların üstünde servis ediyoruz.
Kereviz yaprağı salatası: Malum kereviz mevsimi, yapraklarını tepe tepe kullanmak lazım, hazır tazecik ve bol iken.. 3 domatesi doğradım, biraz mayonez, bir avuç kişniş tohumu, bol bol doğranmış kereviz sapı ve yaprağına 1 avuç da sıcak suyla ıslattığım ince bulguru kattım. Azıcık zeytinyağı ve tuz. Diğer güzel yeşilliklerden roka, aroması ile gerçekten çok farklı şekillerde kullanılabilir.
Armutlu Roka salatası: Rokaları kıyıp, içine küp küp doğranmış armut, antepfıstığı, badem, fındık, mavi haşhaş ve kişniş tohumu ekliyoruz. Biraz defne aromalı zeytinyağı ile bir çay kaşığı mayonezi sos gibi yapıp üstüne dökerek karıştırıyoruz. Minik cam bardaklarda servis ediyoruz. Ve çilekler de bol iken, kullanmak lazım, ben en çok ıspanakla yakıştırıyorum.
Çilekli ıspanak salatası: 1 demet ıspanak yıkanır, kurutulur ve kaseye konur. 2 yemek kaşığı çam fıstığı ve ay çekirdeği içi az zeytinyağında kavrulur. 10-12 adet çilek dilimlenir. Portakal kabuğu-limon rendelenir ve suyu sıkılır. Dolmalık fıstık, ay çekirdekleri ve çilekler ıspanağın üzerine yerleştirilir. Dilerseniz mozarella da çok yakışıyor üzerine. Bergamot aromalı zeytinyağı, balzamik sirke, tuz, 1- 2 kaşık portakal suyu ve portakal rendesi ile sos hazırlanır, salatanın üzerine gezdirilir. Bunun yanı sıra Egeye has bir lezzet olan hardal otundan bulursanız, kaçırmayın. Suda haşlayıp üzerine sarımsak, zeytinyağı ve limonla muhteşem oluyor. Keza ebegümeci ve turp otu da aynı şekilde, yoğurtlama şeklinde üzerine sarımsaklı yoğurtla da (o zaman limon katmıyoruz) yiyebilirsiniz. Hem hafif, hem pratik, hem de çok lezzetli bu otların dünyası.
Rice paper Roll
Malzemeler ve yapılışı : Haşlanmış noodle ve havuç, taze soğan, salatalık, soya filizi, marul, kabak, lahana, kereviz gibi çiğ yenebilecek sebzeler…
Bu sebzeleri incecik şeritler halinde doğramak gerekiyor. Bu karışımı bir kaba alarak harmanlıyoruz ve sıcak suda ıslatarak, yumuşattığımız rice paper yapraklarına bizim dolma gibi sarıyoruz. Hazırlanan sarmaları bir kâseye koyuyoruz ve üstüne nemli bir bez kapatıyoruz ki yiyene kadar kurumasın.
Bir denememde bu sarmaların içine horseradish* sosu eklemiştim, farklı dip soslar da denemeniz mümkün. İçine maydonoz, dereotu da eklenebilir. Favorimse her zamanki gibi taze kişniş. Gene Tay mutfağının vazgeçilmezi taze kişniş aroması çok yakışıyor bu yemeklere. Marketlerde her mevsim bulunmuyor, minik bir saksıya, aktardan alacağınız kişniş tohumlarından ekebilir, kendi kişnişinizi de yetiştirebilirsiniz.
*horseradish : yabanturpu sosu, marketlerde satılmakta.
Ev yapımı suşi (2 kişilik)
Malzemeler :
1 bardak Pirinç 2 kaşık Pirinç sirkesi 1’er adet salatalık ve/veya avokado Somon füme veya yengeç surumi –taze deniz balığı bulursanız elbette ki kullanmalısınız- Nori (yosun) Soya sosu Wasabi Zencefil turşusu Bambu mat (bu önemli, yosuna pirinci bu mat ile saracağız)
Yapılışı : Bazı püf noktaları var elbette, normalde kısa boylu japon pirinci kullanılır lakin bulamayabilirsiniz, bunun yerine denediğim diğer pirinçler de sonuç verdi. Pirinci çok iyi yıkıyor ve suyunu akıtıyoruz, sonra 1 saat kadar suda bekletiyoruz. Pirincimizi yağsız ve tuzsuz olarak, 1’e 1 ölçüde su ile pişiriyoruz yani haşlıyoruz. Çok farklı tarifler de var bu konuda. Pirinç klasik pilav gibi, kapağı kapalı, kaynadıktan sonra altı kısılarak suyunu çekene dek pişmeli. Piştikten sonra bir kâseye alarak, sirke, su ve şekerli karışımı hazırlıyoruz ayrı bir yerde. 2 kaşık pirinç sirkesi ile 1 tatlı kaşığı şekeri karıştırarak, pirincin üstüne dökerek, tahta bir kaşıkla karıştırıyoruz, bu esnada pirinç soğumaya başlıyor, bir süre bekleyerek soğumasını sağlıyoruz. Sararken elimiz yanmamalı ve tabi pirinç sıcak olmamalı. Bu esnada surumi, salatalık ve avokadolarımızı jülyen doğruyoruz. Pirinç soğudu, malzemeler hazırsa başlıyoruz, ellerimiz ıslak olmalı ki, pirinç elimize çok yapışmasın. Yosunumuz, bambu matımızın üstünde, orta çizgilerin arasına pirinci yayıyoruz, tam ortasına da malzemelerimizi katıyoruz, bazen sade avokado, bazen karışık, ister kalın sarın ister ince, tercih sizin. Sonra sarma işlemi biraz meşakkatli gibi görünse de aliniz alışacak zamanla, kızım da tuhaf şekillerde sarabiliyor henüz.
Bambu yardımı ile yuvarlıyoruz, hemen hazır, dilimleyerek düz bir tabağa diziyoruz ve yanında küçük kaselerde, soya sosu, wasabi ve zencefil turşusunu unutmuyoruz.
Nigiri ise çok daha basit, mercimek köftesi gibi bir miktar pirincin üstüne çiğ balığı koyuyoruz hepsi bu kadar.
Kabak graten
Malzemeler : 8-10 adet kabak Bir iki avuç ıspanak 2 avuç kırmızı mercimek –haşlanacak- 2 kaşık keçi labne
Beşamel sos:
Tereyağını minik tencerede eritip, 2 kaşık unu kavurduktan sonra 1.5 bardak süt ekliyorum, bu esnada karabiber, tuz ve muskat da ekliyorum.
Yapılışı : Kabakları, çok yumuşatmadan haşlıyoruz –yaklaşık 5-6 dk- derin bir kapta ise, ince ince kıydığımız çiğ ıspanağın üstüne, haşladığımız kırmızı mercimek, keçi labne, ve 1.5 bardak sütle yaptığımız tercihen muskatlı beşameli de ekleyerek karıştırıyoruz. (Beşamelin içine istediğiniz baharatları karıştırabilirsiniz, bu köri, beyaz veya karabiber, muskat ya da yenibahar olabilir) kabakları ortadan boyuna 2ye kesip, geniş bir borcama diziyoruz, dilerseniz bir kaşık yardımı ile içini oyabilirsiniz, bu oyulan içleri atmayın sakın, üstüne limon ve zeytinyağı ile harika salatası oluyor. üstüne de bu ıspanaklı karışımdan koyarak önceden 200 derece ısıtılmış fırında kızarana dek pişiriyoruz. Üstüne parmesan da rendeleyip koyabilirsiniz, harika oluyor.